Čím je vlastně hlíva ústřičná tak výjimečná?

22.05.2008 14:49



Dá se říci, že její přednosti byly objeveny již před naším letopočtem. Především v zemích Dálného východu tuto houbu hojně využívaly a již v této době věřili, že jim dává sílu a prodlužuje život. Jak ovšem k tomuto přesvědčení došli, to je otázka. Tehdejší léčitelé totiž o houbách asi mnoho nevěděli, takže se spíše jednalo o náhodná zjištění. V současné době již o hlívě ústřičné a jejich účincích víme samozřejmě mnohem více. Přesto v některých zemích převládá stále názor, že houby jsou nezdravé, nebezpečné a že nám spíše škodí. Podle nejnovějších poznatků budou muset ovšem i ti největší kritici svá tvrzení přehodnotit. Existuje již totiž nemalý počet druhů hub, především dřevokazných, ze kterých se již po celém světě vyrábí celá řada účinných preparátů a léků. Mezi houby s největším obsahem zdraví prospěšných látek v našich podmínkách patří právě hlíva ústřičná (viz snímek). A jaké léky a preparáty se z této houby vyrábí?V Rusku se například podařilo z hlívy izolovat účinné antibiotikum, v Japonsku zase prostřednictvím vodních extraktů z hlívy redukují bujení různých nádorů a v Číně léčí touto sušenou houbou strnulosti šlach a končetin. Mimo to zde hlívu již dlouhá léta využívají k přípravě léčivých tinktur a mastí.
Nejprospěšnější látkou hlívy ústřičné je zřejmě takzvaný pleuran. Jedná se v podstatě o polysacharid složený z glukózových jednotek s imunomodulačním účinkem. Vykazuje se silnou protinádorovou, protizánětlivou a imunostimulační aktivitou. Experimentální studie na zvířatech například prokázaly významné snížení nádorových růstů.
Mimo pleuranu se ovšem v hlívě vyskytuje mnoho dalších, zdraví prospěšných látek, kterými jsou například kyselina folová, podporující růst buněk ,dále draslík, fosfor, jód, selen, chrom, zinek, bór atd. Zapomenout ale také nesmíme na vitamíny, bílkoviny a především vlákninu, která odstraňuje z těla usazené, škodlivé reziduální látky, kterými jsou kupříkladu žlučové kyseliny způsobující rakovinu tlustého střeva.
Z výše uvedeného je dobře patrné,že určité druhy hub by v našem jídelníčku neměly chybět . Pokud budeme například pravidelně konzumovat hlívu ústřičnou, tak si nejen pochutnáme, ale prodloužíme si zároveň i s největší pravděpodobností život. Není ale samozřejmě možné abychom čerstvou hlívu konzumovali každý den. Pomineme-li, že roste pouze na podzim a zjara, tak není také zrovna nejlevnější.
Nejjednodušší způsob jak léčivých účinků hlívy ústřičné pravidelně využívat vymyslela ing. Terézia Svátová, která v podstatě jako první u nás zavádí svůj preparát do lékáren a na náš trh. Jedná se o želatinové kapsle obsahující čistý prášek této houby.Na závěr by bylo jistě dobré alespoň ve stručnosti shrnout proti kterým nemocem hlíva ústřičná působí a pro koho je její konzumace nejvhodnější.Jak již bylo řečeno povzbuzuje imunitní systém a o tom to v podstatě všechno je. Pokud totiž máme imunitu v pořádku jsme mnohem odolnější a s případnou nemocí se mnohem snáze vyrovnáme.
Pravidelná konzumace hlívy způsobuje téměř zázraky. Léčí nemocné a pro zdravé představuje účinnou prevenci proti rakovině a před mnoha civilizačními onemocněními.
Vhodná je především pro kardiaky, ale také astmatiky, diabetiky a alergiky. Upravuje krevní tlak a velmi účinně také hladinu cholesterolu v krvi. Rovněž snižuje hladinu cukru, čistí krevní řečiště, odstraňuje toxické látky z těla, zlepšuje metabolismus a „umí“ toho ještě mnohem a mnohem více.
Náhodným poznatkem bylo například zjištěno, že odstraňuje bradavice virového původu a léčí různá kožní onemocnění. Díky zvýšené regeneraci buněk můžeme bez nadsázky říci, že zpomaluje proces stárnutí. Určitě ne náhodou si u některých mykologů vysloužila přezdívku „ Elixír věčného mládí.“


Jaroslav Malý,ČMS Jardovi ďakujeme za možnosť zverejniť článok na našej stránke

—————

Späť



https://www.vladomakoluko.sk/