Pěstování hlívy ústřičné

22.05.2008 15:36


Hlívu ústřičnou lze pěstovat dvěma způsoby, takzvaným intenzivním a extenzivním.

Intenzivní způsob představuje pěstování na PE pytlích se slámou. Při tomto pěstování potřebujeme řezanou pšeničnou slámu, polyethylenový pytel a sadbu hlívy ústřičné.
Pšeničná sláma by neměla být napadena plísněmi a neměla by být starší více jak 2 roky. Pytel můžete zvolit i jiný, neměl by být ale moc slabý. Doporučuje se pytel průhledný o rozměrech zhruba 150 x 100 cm. Sadbu hlívy ústřičné zakoupíte ve vybraných prodejnách pro zahrádkáře.Hlívu můžete pěstovat venku, ale i ve vhodné místnosti. Venku volíme nějaké zastíněné místo (ideální je pytel zavěsit pod nějaký strom). Pokud pěstujeme hlívu v místnosti, je třeba zachovat stálou teplotu zhruba okolo +18 stupňů a zavěsit pytel na místo s osvětleným rozptýleným, denním světlem.
POSTUP: Nejdříve je nutné zpařit slámu….tu napěchujeme do nějaké čisté nádoby, nejlépe do sudu a zalejeme horkou vodou (o teplotě asi +80 stupňů), tak aby byla celá ponořena. Sud utěsníme a vodu v něm ponecháme minimálně 12 hodin. Poté si připravíme čistý, nepoužitý pytel, do kterého střídavě vkládáme část zpařené slámy a část rozdrolené sadby. Pytel celý naplníme a řádně stlačíme, odstřihneme spodní rohy, tak aby mohla odtéct přebytečná voda ze slámy, pytel zavážeme a zavěsíme jej na vhodné místo. Pokud pytel nezačne do týdne prorůstat, doporučuje se umístit ho na jeden den do chladnějšího prostředí a navodit mu takzvaný tepelný šok.
Zhruba po 15 dnech pytel prořežeme asi 8-10 křížovými zářezy, 4 x 4cm po celém obvodu. Přibližně za 14 dní by se měly z těchto zářezů objevovat první plodnice.
Hlíva vyrůstá především v trsech, které z pytle neodřezáváme, nýbrž vykrucujeme. Trsy plodnic vykroutíme vždy celé, bez ohledu na to, zda jsou v trsu ještě malé plodničky.
Po sklizni (vlně) občas pytel zvlhčíme a v případě potřeby zvlhčujeme rozprašovačem i plodnice. Zhruba po 2 týdnech nastává další vlna, což se ještě jednou, či dvakrát opakuje. V případě správného postupu a při vhodných podmínkách můžeme z jednoho pytle sklidit až 5 kg. čerstvých hub.Extenzivní způsob pěstování hlívy ústřičné nám zaručí dlouhodobější výnosy. Při tomto způsobu se nevyužívá sláma, nýbrž čerstvě nařezané špalky. Šíře špalků by měla být okolo
20 cm a délka 50-70 cm. Nejvhodnější je bukové dřevo, využít se ovšem dá i dřevo topolů, jívy, ořešáků a jiných listnáčů.
POTŘEBY: Větší polyethylenový pytel, prkénko, špalky a sadba hlívy ústřičné.
POSTUP: Nejprve si připravíme špalky, které alespoň na jeden den namočíme do vody. Poté do nich vyřízneme zářezy, případně vyvrtáme otvory a tyto místa naplníme rozdrolenou sadbou hlívy ústřičné. Zářezy i vývrty zakapeme voskem, nebo přelepíme páskou. Takto upravené špalky připevníme na prkénko probité třemi až čtyřmi hřebíky, posypané sadbou a vložené na dno většího polyethylenového pytle. Sadbu nasypeme rovněž na horní řezné plochy špalků a pytel uzavřeme (do jednoho pytle vkládáme zhruba 3-4 špalky).
Pytle se špalky uložíme do teplé, tmavé místnosti a necháme hlívu 2 až 3 měsíce dřevem prorůstat. Po tomto období špalky vyjmeme z pytle a spodní řeznou plochou je zasadíme do připravených jamek, tak aby dvě třetiny dřeva byly pod povrchem.
Doporučuje se jamky vyhloubit do nějakého tvaru, například srdce, když hlíva špalky obrůstá, působí to velmi esteticky. Hlíva vytváří plodnice zpravidla na jaře a na podzim, po dobu maximálně 5 let, v závislosti na tvrdosti dřeva (čím tvrdší dřevo, tím lépe).
V letních měsících a v případě sucha špalky vydatně zaléváme.

 

Jaroslav Malý,ČMS

 

—————

Späť



https://www.vladomakoluko.sk/